Sådan behandler jeg

Jeg kommer med en baggrund som autoriseret fysioterapeut til mennesker og har derefter taget uddannelse i hestefysioterapeut og hesteosteopat.

Hele denne uddannelse og viden, samt syn på krop og behandling, ligger til grund for min behandling af heste.  Som fysioterapeut udvikles det kliniske blik, der gør én i stand til at undersøge og vurdere de problemer, man står overfor, og efterfølgende iværksætte en behandling.

I min behandling bruger jeg ikke bare de almindelige fysioterapeutiske teknikker, men anvender i høj grad osteopatiske teknikker og tankegang i min behandling af heste.

Osteopati er en langt mere helhedsorienteret måde at tænke behandling af kroppen på, idet osteopati ikke bare er en række teknikker men en hel behandlingsfilosofi. Tanken bag er at hjælpe naturen på vej til selv at finde sundhed. Kranio-sakral terapi, som er en osteopatisk teknik, er blandt andet en af de teknikker jeg gør brug af. 

Test af bevægelighed mellem ccranium og atlas.
Test af bevægelse mellem kraniet og første halshvirvel.

Manuel behandling af heste ligner på mange måder behandlingen af mennesker; selvfølgelig under hensyntagen til hestens anatomi og fysiologi, som ikke er helt den samme som menneskets.

I modsætning til mennesker kan hesten ikke fortælle os, om den har ondt eller hvor det gør ondt. I nogle tilfælde kan man se, hesten har smerter – den bliver halt, går skævt, vægrer sig for sadlen osv. Ofte kan det være meget svært at se. Nogle gange kan let nedsat præstation eller dårligt humør være eneste tegn på, at noget er galt eller gør ondt.

Derfor er den osteopatiske tilgang til behandling af heste utrolig anvendelig. Før den egentlige behandling undersøger man hele hesten grundigt for derefter at lægge en plan for, hvilke problemer der skal løses og i hvilken rækkefølge.

Mobilitetstest af ilius bevægelse i forhold til sacrum.
Test af bevægelighed mellem hoftebenet og korsbenet.

Hvad kan behandles:

Rigtig mange problemer i hestens bevægeapparat kan afhjælpes ved manuel behandling. Det være sig både problemer i ryg, ben, hals, bækken og nakke. Nogle problemer kan allerede være konstateret og behandlet af dyrlægen, andre er mindre ting, som i det daglige giver problemer i træningen og når hesten skal præstere. Jeg samarbejder ofte med både dyrlæger, smede og trænere i mine behandlingsforløb.

Eksempler på problemer der kan behandles med effekt:

Rygproblemer f.eks. efter sadeltryk.

Sene- og ledbåndsskader f.eks. gaffelbåndsskader og forvridninger. Selve skaden kan ikke fjernes, men når resten af kroppen får det bedre kan skaden hele bedre, og tilbagefald kan reduceres.

Skævheder i nakke eller bækken.

Låste led som følge af styrt eller leg på folden.

Skader på muskler efter f.eks. bid og spark.

Spændninger der hæmmer/nedsætter hestens ridelighed og præstation.

Test af sidebøjning i lumbal columna.
Test af bevægelighed i hesten lænd.

Hvordan forgår behandlingen af din hest:

Behandlingen foregår hjemme hos dig, på min klinik på Mors eller på et af deopsamlingssteder jef har samarbejde med. Du kan bestille tid til behandling ved at ringe eller kontakte os på Facebook. 

Hesten undersøges stående på staldgangen men skal også kunne fremvises i skridt og trav. Nogle gange vil jeg også gerne se hesten i longe. Hesten skal kunne løfte alle fire ben og må ikke have tendens til at sparke, når man løfter ben. Hvis smeden ikke kan ordne hesten, kan jeg med stor sandsynlighed heller ikke. Er du tvivl så skriv hellere til os om det, så kan vi få en snak om, hvad der skal til for at din hest behandles.

Det er en fordel, hvis ejeren eller brugeren af hesten er til stede, da alle informationer om hesten kan være relevante for behandlingen. Det kan være information om daglig træning, hestens hurmør, historie og vaner. For at opnå det bedste resultat er den daglige træning og pasning af hesten uhyre vigtig. Jeg sætter derfor samarbejdet med hestens ejer/rytter meget højt.

Jeg laver en papirjournal på alle heste jeg behandler – jeg beholder en kopi i mit system, og du får originalen, så du kan huske hvad jeg fandt på din hest til vi ses næste gang. I nogle tilfælde vil jeg gøre brug af video og billeder i min journalføring.

Journalark til notering af hvad jeg finder på din hest.

I forbindelse med behandling kigger jeg også gerne på din sadel. Sadler fra Saddle Exchange kan jeg også justere på, men det er vigtigt at bestille tid til dette i forvejen. 

I mit CV kan du læse mere om hvilke uddannelser, kurser og seminare jeg har taget.